Πόσο ξέγνοιαστα είναι τα κατοικίδια…Υπνάκος στη ζεστασιά του ήλιου. Γεύματα που σερβίρονται στην ώρα τους, χωρίς να χρειαστεί να σηκώσουν το ποδαράκι τους. Χάδια και αγκαλιές. Ξεγνοιασιά χωρίς αγχωτική δουλειά, αποτυχημένες σχέσεις, απλήρωτους λογαριασμούς. Είναι αξιοζήλευτη η ζωή αυτή.

Μακάρι και η δική μας ζωή να ήταν λιγότερο πολύπλοκη. Ίσως μπορεί να γίνει πιο απλή, εάν πάρουμε μερικά μαθήματα από τους πιστούς μας φίλους.

Παρακάτω, προτείνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας   απλούστερη και πιο ξεκούραστη.

Βγείτε από την πρίζα

Τα κατοικίδια διασκεδάζουν τρομερά ακόμη και χωρίς ψηφιακή τεχνολογία. Δοκιμάστε να κλείσετε το κινητό σας και να βάλετε στην άκρη τον υπολογιστή. Κλειδώστε και το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Αφιερώστε χρόνο καθημερινά σε μία αναλογική δραστηριότητα, όπως το διάβασμα, οι κατασκευές, το κολύμπι, ο περίπατος. Βρείτε κάτι που απολαμβάνετε πραγματικά και κάντε το χωρίς παρεμβολές.

Βγείτε έξω

Σηκωθείτε από τον καναπέ, κάντε μια βόλτα στη γειτονιά, στο πάρκο, στην πλατεία. Ο σκύλος σας θα σας ακολουθήσει με μεγάλη χαρά. Ξεκινήστε το ποδήλατο ή το τρέξιμο, ή οποιοδήποτε άλλο υπαίθριο σπορ σας ευχαριστεί.

Δείξτε τη χαρά σας

Όταν μπαίνει κάποιο μέλος της οικογένειας σπίτι, υποδεχτείτε τους με χαρά. Το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουν και εκείνοι το ίδιο όταν επιστρέφετε εσείς σπίτι.

Γίνετε αφαιρετικοί

Το κατοικίδιο σας δε χρειάζεται ένα σωρό παιχνίδια, όπως ούτε εσείς  χρειάζεστε πολλά αντικείμενα για να περνάτε καλά. Κάντε ξεκαθάρισμα του σπιτιού και πετάξτε ή δωρίστε ό,τι δε χρησιμοποιείτε. Κρατήστε μόνο αυτά που σαν είναι απαραίτητα ή πολύ σημαντικά.

Περπατήστε

Τα κατοικίδια δεν καταλαβαίνουν την έννοια (ή την ανάγκη) του αυτοκινήτου. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πεταχτείτε κάπου, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Πάτε μέχρι το μίνι μάρκετ, το φούρνο ή για καφέ με τα πόδια. Και όπως κάνει το κατοικίδιό σας, χαιρετήστε τον κόσμο που θα συναντήσετε στο δρόμο.

Βελτιώστε την διατροφή σας

Κρατάτε τα γεύματά σας απλά και θρεπτικά, αποφεύγοντας επεξεργασμένες τροφές. Εάν είναι δυνατό, αγοράζετε από παραγωγούς ή από σημεία πώλησης που μπορούν να σας ενημερώσουν για τον τρόπο που τα τρόφιμα έχουν παραχθεί. Πολλοί κάτοχοι κατοικίδιων κάνουν το ίδιο με τη τροφή που επιλέγουν για το σκύλο ή τη γάτα τους, διαλέγοντας μια διατροφή περιορισμένων συστατικών.

Ασχοληθείτε με ένα πράγμα κάθε φορά.

Έχετε προσέξει πώς η γάτα σας ασχολείται πλήρως με την ταΐστρα για τα πουλιά έξω από το παράθυρο; Ή πώς ο σκύλος σας παίζει με ένα παιχνίδι για ώρα; Ένα μέρος της χαράς τους προέρχεται από το γεγονός ότι δεν ασχολούνται ταυτόχρονα με πολλά πράγματα.

Ξαπλώστε στη γη

Κυλιστείτε στο γρασίδι ή στο χώμα και αφεθείτε να χαζεύετε τον ουρανό, τα σύννεφα, τα πουλιά ή τα δέντρα.

Εξερευνήστε την αίσθηση της όσφρησης

Κλείστε τα μάτια και απολαύστε τη μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων ρούχων, το άρωμα των λουλουδιών, το ζεστό καφέ, το ψωμί που ψήνεται στο φούρνο.

Κάντε αγκαλιές

Και φυσικά, όπως θα έλεγε η γάτα ή ο σκύλος σας, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τα χάδια και τις αγκαλιές με κάποιον που αγαπάτε.

Οι παραπάνω προτάσεις δίνονται με τη συμβολή κτηνιάτρων και έχουν σχεδιαστεί ώστε να καθοδηγήσουν νέους κατόχους κατοικίδιων. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το κατοικίδιό σας, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.