Εάν το νέο μέλος της οικογένειάς σας είναι μια γάτα, παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της:

Η ηλικία παίζει ρόλο

Οι επτά πρώτες εβδομάδες της ζωής της γάτας είναι καθοριστικές για την  κοινωνικοποίησή της και τον τρόπο που μαθαίνει να συναναστρέφεται με τα υπόλοιπα ζώα και τους ανθρώπους.

Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον

Απομακρύνετε τοξικά φυτά που πιθανώς έχετε στο σπίτι. Κρύψτε νήματα, σπάγκους, κουμπιά και άλλα μικρά αντικείμενα που μπορεί να καταπιούν τα γατάκια. Επίσης, καλό είναι να σκεπάσετε ηλεκτρικά καλώδια που μπορεί να μασήσουν.

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης από κτηνίατρο

Ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλέψει για τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασιτώσεις ώστε το κατοικίδιο σας να είναι προστατευμένο.

Βάλτε “ετικέτα” στη γάτα σας

Οι γάτες εύκολα το σκάνε και εξαφανίζονται. Βάλτε της λοιπόν ένα κολάρο με το τηλέφωνό σας, οπότε όποιος τη βρει να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Επίσης, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εγκεκριμένου τσιπ από κτηνίατρο, ώστε το κατοικίδιο να είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο.

Κάντε τις συστάσεις σταδιακά

Εάν έχετε και άλλα κατοικίδια, αρχικά κρατήστε το γατάκι σε ξεχωριστό δωμάτιο. Αφήστε τα ζώα να μυρίσουν το ένα το άλλο από τη χαραμάδα της πόρτας. Αργότερα, χρησιμοποιήστε μια πόρτα ασφαλείας για βρέφη, ώστε να κρατήσετε τα κατοικίδια χώρια. Τέλος, μπορείτε σε περίπου μια εβδομάδα, να φέρετε τα ζώα σε επιτηρούμενη επαφή.

Το ξύσιμο είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά

Δώστε στα γατάκια επιφάνειες που να μπορούν να ξύσουν χωρίς να προκαλέσουν ζημιά, καθώς αυτό το κάνουν από ένστικτο. Επίσης, φροντίστε από νωρίς να κόβετε τα νύχια τους, ώστε να συνηθίσουν αυτή σας την κίνηση.

Μετρήστε τα δοχεία με την άμμο

Υπολογίστε ένα δοχείο για κάθε γάτα του σπιτιού και ένα επιπλέον, σε διαφορετικά σημεία. Προτείνουμε μεγάλα δοχεία με χαμηλά τοιχώματα, χωρίς καπάκι σε προσβάσιμα αλλά “διακριτικά” σημεία. Συνήθως οι γάτες προτιμούν άοσμη, αυτοσυγκολλούμενη άμμο, η οποία καλό είναι να καθαρίζεται καθημερινά.

Να έχετε θετικό πνεύμα

Αποφύγετε να τιμωρείτε τα νεαρά γατάκια, καθώς αυτό μπορεί να τα τρομάξει, να τους προκαλέσει άγχος και να τα κάνει επιθετικά. Ανταμείψτε την καλή συμπεριφορά με μια καλή κουβέντα και μια λιχουδιά.

Βρείτε ώρα για παιχνίδι

Προμηθευτείτε ασφαλή παιχνίδια κατάλληλα για γάτες, δεν χρειάζεται να είναι ακριβά. Επίσης, στις γάτες αρέσει να κρύβονται μέσα σε χαρτονένια κουτιά παπουτσιών ή μεγάλες χάρτινες σακούλες και να παίζουν με μπάλες φτιαγμένες από εφημερίδα.

Επενδύστε σε μια καλή τροφή

Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει τύπο τροφής κατάλληλο για τις ανάγκες της δικής σας γάτας, ώστε να παραμείνει υγιής και δυνατή. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μπολ ταΐσματος χωρίς πάτο, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση παραπάνω φαγητού και παχυσαρκία.

Ξεκινήστε βούρτσισμα

Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα δακτύλου και κατάλληλη οδοντόκρεμα και μάθετε τη γάτα σας να δέχεται το βούρτσισμα δοντιών από τη νεαρή ηλικία. Το ίδιο ισχύει και για το βούρτσισμα του τριχώματος. Βουρτσίζετε σχολαστικά και τακτικά ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό επίπονων κόμπων.

Εκπαιδεύστε τη γάτα σας

Οι περισσότερες γάτες μπορούν να μάθουν απλές εντολές όπως “έλα εδώ” και “κάτσε”. Καλό είναι ο χρόνος εκπαίδευσης να είναι σύντομος κάθε φορά και να επιβραβεύετε πάντα τη θετική ανταπόκριση με μια καλή κουβέντα και μια λιχουδιά.

 

Οι παραπάνω προτάσεις δίνονται με τη συμβολή κτηνιάτρων και έχουν σχεδιαστεί ώστε να καθοδηγήσουν νέους κατόχους κατοικίδιων. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το κατοικίδιό σας, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.