Όλοι γνωρίζουμε πώς κάνει ένας σκύλος που παρακαλάει για φαγητό κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι. Κουνάει την ουρά του, κτυπάει τα πόδια του, ανεβάζει το ένα στο πόδι μας, γαυγίζει και τέλος παραμονεύει να αρπάξει ό,τι καταφέρει από το τραπέζι. Εκτός του ότι είναι ενοχλητικό, μπορεί να γίνει και επικίνδυνο, καθώς κάποιες από τις τροφές των ανθρώπων μπορεί να είναι τοξικές για τα ζώα, ενώ με αυτό τον τρόπο τρώει πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρος.

Εδώ έχουμε μερικές απλές προτάσεις για να περιορίσετε τη συμπεριφορά αυτή του σκύλου σας.

Να είστε συνεπείς

Εάν ο σκύλος μερικές φορές λαμβάνει φαγητό από το τραπέζι και άλλες όχι, μπερδεύεται σε σχέση με το τί είναι εφικτό και τί όχι. Το πιο πιθανό είναι ότι θα επιμένει μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει. Είναι περίπου το ίδιο με τη συμπεριφορά των ανθρώπων μπροστά από τους κουλοχέρηδες. Προσπαθούν συνεχώς καθώς γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα πετύχουν το τζακ ποτ.

Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να δείχνουν συνέπεια ως προς αυτή την τακτική. Έτσι ο σκύλος σύντομα θα καταλάβει ότι όσο και αν παρακαλάει, δε θα λάβει λιχουδιά.

Ξεκινήστε το συντομότερο δυνατό

Όσο πιο νωρίς γίνει ξεκάθαρο, τόσο το καλύτερο.

Εκπαιδεύστε το σκύλο με ένα χαλάκι

Αφήστε το σκύλο να βρίσκεται στο χώρο που τρώτε. Θα χρειαστείτε ένα αντιολισθητικό χαλάκι, ένα κλίκερ και μερικές λιχουδιές. Ξεκινήστε με απλές εντολές, όπως “κάτω, μείνε”, επάνω στο χαλάκι που θα έχετε τοποθετήσει κοντά στο τραπέζι. Κάθε φορά που ο σκύλος δείχνει ενδιαφέρον για το χαλάκι, ακόμη και μόνο κοιτώντας το, πατήστε το κλίκερ και δώστε του μια λιχουδιά. Κάθε φορά που ο σκύλος πλησιάζει ή πατάει το χαλάκι, ανταμείψτε τον με τον ίδιο τρόπο. Σιγά σιγά, αρχίστε να λέτε τη λέξη “χαλί” αμέσως πριν ο σκύλος πατήσει στο χαλί, ώστε να συνδέσει τη λέξη με το αντικείμενο. Ανταμείψτε κάθε φορά που πατάει ή ξαπλώνει στο χαλί. Σταδιακά, επεκτείνετε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ώρα που ο σκύλος πατάει το χαλί και εσείς πατάτε το κλίκερ και δίνετε λιχουδιά. Με υπομονή και χρόνο, ο σκύλος σας θα μάθει να μένει στο χαλί του καθ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού. Εσείς θα χρειαστεί να τον ανταμείψετε με μερικές ακόμη λιχουδιές.

Αγνοείστε τα παρακάλια του

Πολλές φορές θέλει απλώς να τραβήξει την προσοχή σας. Για αυτό το λόγο, όσο και αν έτρωγε από το τραπέζι, δε θα σταματούσε να ζητάει κι άλλο. Σταματήστε να δίνετε σημασία. Ακόμη και να τον μαλώσετε, είναι ένα είδος προσοχής. Αγνοείστε τον, σαν να μην ήταν εκεί, όσο δύσκολο και αν ακούγεται. Αρχικά, ο σκύλος θα επιμένει όλο και περισσότερο, σε μια προσπάθεια να καταφέρει αυτό που θέλει. Καθώς εσείς παραμένετε ανένδοτοι, κάποια στιγμή θα υποχωρήσει.

Αποφύγετε τον πειρασμό

Εάν είναι δυνατό, πηγαίνετε το σκύλο σας μια βόλτα πριν το δείπνο, ώστε να ξεδώσει και να αποδεσμεύσει μέρος της ενέργειάς του. Κατόπιν, μπορείτε να τον βάλετε σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο με κάποιο από τα αγαπημένα του παιχνίδια, ώστε να μην μπει στον πειρασμό να παρακαλάει για φαγητό. Βγάλτε τον, μόλις έχετε πια τελειώσει και μαζέψει το φαγητό από το τραπέζι.

 

Οι παραπάνω προτάσεις δίνονται με τη συμβολή κτηνιάτρων και έχουν σχεδιαστεί ώστε να καθοδηγήσουν νέους κατόχους κατοικίδιων. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το κατοικίδιό σας, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.